Bild från växthuset norrskenstomat

Om oss på Norrskenstomat Handelsträdgård

Norrskenstomat Handelsträdgård i Nikkala ligger 10 km söder om haparanda stad.

Med detta projekt att skapa våran hemsida har vi fått finansiering av eu stödet. Med detta hoppas vi kunna nå ut till nya som gamla kunder och marknadsföra oss på ett bättre sätt.

Företaget startades år 1990 av Mikael Albrecktsson som ett familjeföretag och tillsammans med sonen Jonatan Albrecktsson som driver eget företag Norrskenssallad på samma fastighet är vi i dag ca 8 st anställda under högsäsong.

Vi har valt att odla köksväxter och tomater i växthus och har i dag odlingar på 2300 m2 växthusyta.

Att starta ett växthusföretag i norra sverige är en stor utmaning vad gäller klimatet.

Kalla vintrar med mycket snö och många soltimmar på sommaren kräver en noggrann klimat styrning. Men det har visat sig att grönsaker odlade i norra Sverige får bättre arom och innehåller högre halt av vitaminer än grönsaker odlade söderut. Det beror troligtvis på dom många soltimmar vi har på sommaren plantorna är i tillväxt dygnet runt och producerar mer socker och vitaminer och får mer smak. Vi har valt att enbart odla grönsaker till kunder i Norrbotten och vill kunna skörda lagom mogna och färska grönsaker med korta transporten till livsmedelsbutiker så att produkterna vi levererar alltid är färska när dom når butiken.

Som odlare ställs det höga krav på oss och det vi strävar efter är att förbättra för både klimat och miljö, och att odla på ett hållbart sätt i alla leden.

Det vi har investerat i närtid är att vi har bytt ut hela vårat värmesystem från oljeuppvärmning till bioenergi/ pellets samt installerat energivävar i samtliga avdelningar som sparar ca 40 % av energin per år.

All elkraft som används hos oss är grön El/ Energi och all Växtnäring återanvänds och cirkulerar i slutna vattensystem i växthusen.

Östersjön tackar, alla insatta människor tackar och alla ovetande tror jag också tackar.

Om svampar och skadeinsekter kommer in i våra odlingar bekämpar vi dom på biologisk väg som fungerar bra. Biologisk bekämpning är en metod för att bekämpa skadegörare med hjälp av andra levande organismer. Metoden använder sig av naturliga processer som nyttodjur predation, parasitism eller herbivori, i motsats till bekämpning med kemiska bekämpningsmedel. Biologisk bekämpning är en viktig del av integrerat växtskydd Vårat företag är certifierat enligt EU samt kravs regelverk och svenskt sigill.

Syftet med investeringsstödet är att bygga ut vår befintliga kryddproduktion och spara energi genom att vi installerar Ledbelysning.