Basilika odling norrskenstomat

Krukodlade ekologiska kryddor

Sortimentlista för leverans året runt

Beskrivning av kryddor i vårat leveranssortiment.

Våran odling av kryddväxter är ekologisk odlade och certifierade enligt kravs regelverk samt IP frukt och grönt.

Kryddväxter är ett samlingsnamn för ett flertal olika örter. Botaniskt har vi valt att även namnge växterna med deras korrekta latinska namn för att inte de skall förväxlingar med andra arter.

Det första namnet i latinska namnet anger släktet och det andra vilken art det tillhör.

Dom flest örter vi odlar är fleråriga och härstammar från medelhavsområdet där dom övervintrar

Och växer vidare på våren andra är ettåriga.

Hos oss sår vi alla örter från frö i krukor i växthuset och odlar dom som ettåriga växter.

Det finns ett flertal arter i dag att välja på inom varje släkte.

Dom arter vi har valt till odling är arter som passar för odling året runt i norrbottniskt klimat

Och smakar som färska kryddor skall göra med intensiv arom.

Alla örter vi levererar är packade i en miljövänlig förpackning som är återvinningsbar.

kryddorna är packade samma dag som leverans till butik det säkerställer alltid färska kryddväxter året runt.

Vi rekommenderar till kunderna som köper kryddorna i butik att ta ut kryddväxten från påsen och att ställa krukan på ett fat med vatten i ett fönster så håller sig kryddväxten frisk längre behandla den som vilken annan krukväxt som helst.

Samtliga örter vi odlar i dag används som krydda i köken dom innehåller naturligt olika aktiva eteriska oljor som ger deras speciella smak och arom.

Men örterna har även används sedan lång tid tillbaka som medicinalväxter inom folkmedicinen.

Därför har vi valt att beskriva varje art med tips på användning i köket och vad den har används till i folkmedicinen.

Basilika (Ocimum basilicum) ettårig ört

Är våran mest populära kryddväxt

Något svårodlad samt tål inte låga temperaturer under +5 c blir bladen bruna och vissnar så förvara basilikan på en ljus och varm plats.

I matlagningen har den en stor användning som i sallader tillsammans med tomat och i tillagning av kött fisk och fågel samt till vegetariska rätter en extra smakupplevelse.

Dill (Anethum graveolens) ettårig ört

Dill vanlig ettårig ört har stor användning i köket som smaksättning till fisk ägg och vegetariska rätter.

Hela plantan går att använda, svårodlad i växthus.

Koriander (Coriandrum sativum) ettårig ört

Har blivit en viktig krydda i det asiatiska köket och använts till nästan allt som tillsammans med vitlök och ingefära i curryrätter.

Mynta flerårig ört

Är en stor matkrydda i hela värden som smaksättning i såser, sallader och kötträtter men även till desserter och drinkar.

Inte så konstigt mynta innehåller ca 15 % Mentol med flera aromämnen som har antiseptisk verkan

Som ett bryggt te av myntablad ca 3gr per kopp färska blad som hackar grovt och får dra i 5 minuter i kokt vatten har det en god lindring vid halsont och förkylning och magen mår bra.

Dragon Mexixansk (Tagetes lucida) flerårig

Hela plantan går att använda främst bladen till sallader och såser god i såser och grönsaksrätter.

Persilja (Petroselelinum crispum) tvåårig ört

Den slätbladiga varianten som vi odlar har den starkare aromen och alla delar av växten är starkt aromatiska och går att använda i köket.

Medicinskt har den används för sitt innehåll av 5% apiol och pinen som är magstärkande och främjar aptiten.

Den är även den ört som innehåller mest av järn och c-vitamin som odlas.

Timjan (Thymus vulgaris) flerårig ört

Starkt aromatisk och har stor användning i köket till krydda till kött och fiskrätter färska blad ger en behaglig smak till sallader.

En självklar krydda i franska köket.

Medicinskt innehåller timjan 2,5% eteriska oljan thymol med flera som har starkt antiseptisk verkan

Vid lindring av förkylning halsont samt har kramplösande verkan.

Kan beredas som te tillsammans med salvia och citronmeliss mot förkylning lindrar besvären.

Gräslök (Allium schoenoprasum)

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) flerårig

Är en flerårig halvbuske från medel havet som växer sakta och är svårodlad i växthus.

Rosmarin är starkt aromatiskt och används främst till krydda av kötträtter som lamm och fläsk och fågel men passar utmärkt tillsammans med vitlök och persilja i vegetariska rätter.

Medicinskt innehåller rosmarin 2% cineol och kamfer som ökar cirkulationen och är gynnsamt för hjärtat.

Citronmeliss (Melissa Officanalis) flerårig ört

Bladen användas till allt från läskande drinkar till desserter samt i matlagningen till fisk och kyckling och marinader.

Medicinsk innehåller citronmeliss 0,2% citroellat och har lugnande verkan på hjärtat.

Kallas på svenska Hjärtans fröjd.

Fransk Mejram (Origanum majorana)

Oregano (Origanum vulgare) flerårig ört

Är en uppskattad kökskrydda i svenska köket som till allt i italienska köket som till pasta och pizza.

Prova gärna grekisk sallad med tomat och basilika och oregano.

Medicinskt liknar oregano mejram eftersom vi tillhör samma art.

Salvia (Salvia officinalis) flerårig ört

I matlagningen används den mest som krydda till får och fläskkött men även god tillsammans i tomaträtt er och sallader.

Salvia är en viktig medicinalväxt och har används under lång tid tillbaka i tiden för dess innehåll av dom eteriska oljorna thujon , borneol samt cineol och kemfer.

Dessa ämnen har tillsammans antiseptisk verkan samt är svampdödande och även kramplösande verkan .

Har används för behandling av förkylning hosta och orolig mage.